L 19.06.2021 HAAPSALU TRIPI PÄEV TÄNAVA TALU, HAAPSALU PIISKOPILINNUS JA KÄRME KÜÜLIK.

 


Hommik algab varakult hommikuse ülestõusmise rutiiniga, et olla 9:15 valmis, kui 8:00 startinud ülejäänud viie liikmeline seltskond väravast sisse sõidab. Oli arutelu, kas kokkupandav kaldtee koju või kaasa. Ikka kaasa, sest praktiliselt igal väljasõidul on see kaldtee taganud mõne koha külastuse sujuva mure vaba kulgemise. Suutsime kuidagi valida üsna hüpliku ja kurvilise marsuudi. Lõpuks jõudsime mööda kitsukest talu teed pidi Tänava talu hoovi, kus tervitas koer Lassie ja maja peremees Margus Maripuu. Koer oli tõeliselt suur ja parajalt ülemeelik ja ronis kõigile sülle, mis mind kui koera kartjat veidi ettevaatlikuks tegi.


Kõigepealt vaatasime üle kitsed, lambad ja oina kellele oli võimalik ka leiba käest süüa anda. Kaugemal näksisid muru suured oranžikad mägiveised ja kuskil pidid asjatama ka ponid aga neid me ei näinud. Seejärel vaatasime üle traatvõrguga väike kanade majake, kust haudepesa luugi avanedes pistsid pea välja kalkun ja kana mune haudumas.


Aga nüüd ümber maja nurga verandale sinepi koolitust maha pidama, kus juba rookatuses lendlesid õnneks rahulikud rooherilased, kes pesa tehes savi verandale pudistavad. Maja peremehel oli küll mingi kokku klopsitud aga siiski oli kiirem ja turvalisem lahendus ikkagi lõpuks kaasa haaratud kokkupandav kaldtee. Tänava talu keskkonna tehnoloogia taustaga peremees tegi kunagi katset õige maitsekooslusega sinepi loomisega. Kuna tuttavatele mekkis hea otsustas veel aias ringi ja nii ongi sündinud auhindu võitnud puhaste maitsetega üle 10 erineva sordi sinepi, mida saab osta Tänava talust või mõneski poest väikeste partiidena umbes 4 euro eest. Ise saime vorstikeste ja juustude kõrvale mekkida 6 erinevat(musta küüslaugu, kirsi, karusmarja, aroonia, astelpaju ja üks pildilt loetamatu) .Sünni lugu ja teooria kuulatud oli aeg praktikaks. Meie käte vahel valmis aroonia sinep. Sinepi tegu meenutas moosi tegu aga enne blenderi nupule vajutamist on juurde vaja lisada sinepipulbrit, soola ja õli ka konjaki sorts ei tee paha aga vahekord peilige ise välja. Eks keerukamate koosluste puhul rohkem keemiku mängimist. Isegi oli veidi pusimist õigete kogustega, sest kaal streikis ve väli tingimustes Kui piisavalt suristatud oli aeg see lillakas kooslus purgikestesse panna ja lõpuks silditki peale panna. Nii oligi sinep valmis.



Kuna oli võetud 3h kaks ühes pakett liikusime puude alla päikese varju ,et asuda päeva teise osa kokteili koolituse juurde, kus põhirolli mängivad ka siin sama talu aia taimedest valmivad siirupi olgu selleks nõges,viirpuu, lõhnav madar, angervaks, takjas, kikkaputk või hoopis leedriõis. Suuresti juurde vett, laimi ja jääd ja veidi raputamist siirupist sünnivadki alkoholi vabad mokteilid ja sorts kangemat juurde muudab selle koosluse kokteiliks. Saime mekkida 7 järgmist ilusa nimega kokteili: “Maiöö unistus” - viirpuu kokteil, “Daamid heintes” - lõhnava madara kokteil, “Niidukuninganna” - angervaksa kokteil, “Karuseelik” - takja mokteil, “Inglikingitus” - kikkaputke kokteil, “Haldjasuudlus” - leedriõie kokteil.

Siin lõpuks seitsmes kokteili retseptide näidiseks “Rüütli võrgutamine” - nõgese kokteil 4 cl nõgese siirupit, 4 cl valget rummi, Poole laimi mahl, Jääd ja mullivett. Täida klaas 1/3 ulatuses jääga, mõõda sinna siirup ja gin ning pigista laimimahl. Pikenda vahuveini või mulliveega.





Heas seltskonnas möödub aeg kiiresti ja kell oli saamas 14:30 nii oli meil napid pool tundi jõudmaks Haapsalu Piiskopi linnuse tuurile aga ehki pidime veidi ringi tiirutamist jõudsime täitsa parajal ajal. Meid tervitas Ekspositsioonijuht Jaak Mäll koos giidiga. Meist oli ette trüginud üks suur vene grupp nii läksime liftiga terassile ootama auku ,kui saame oma 6-ese grupiga löögile. Muuseumis on olemas loomulikult invawc. Muuseumis sai elektriratastooliga enamvähem ok liikuda veidi jäid silma kõrgemad ääred või suuremad kalded aga usun, et suur osa saab muuseumis valutult käidud. Õnneks on nendele puudustele juhtinud tähelepanu ka Tehnilise Järelvalve Amet ja peagi on loota, et liikumine muuseumis muutub veelgi sujuvamaks. Sisu on üllatavalt valge ja enamasti on info trükitud klaasistele pindadele. Kui vähegi võimalik võtke giid ka nii muutub tuur kõvasti põnevamaks. Näiteks kas teadsite, et varem oli Haapsalu kivist majade ja müüridega ümbritsetud linnus vägagi veest ümbritsetuna. Saate tunda kui raske on rüütli varustus, mistõttu iga rüütel end justkui lihasehaigena tundma pidi. Saate proovida püssirohu tegu või kivist võlvide loomist. Miks oli kellamees keskajal hästi tasustatud amet ja kuidas kellad üldse toimivad. Miks pühakud kirikus kapis olid. Selleks ,et kiriku ossa saada tuleb kivi põrandast välja tõstuk, mis vajub suurema raskuse all üha kiiremini. Saate teada, kuidas tekib aknale Valge daam ja miks tänapäeval see nii nähtav pole. Saime teada, et ajaloo teisiti kulgedes oleks võinud Haapsalus ilutseda Stockholmi Kuningalossi laadne hoone. Tuur oli väga põhjalik ja uut infot pakkuv.

Seejärel sa üheskoos Kärmesse Küülikusse, kus oli meile broneeritud laud. Huvitav oli, et väliala ümber oli aed, kus toimetasid kaks bokserit. Tom võttis huvitava eelroana rupsikite assortii ise võtsin kohe juba varem välja valitud Iberico siga lõkkekartuliga. Toidud olid väga maitsvad mõnusalt suvises suveõhtus

Kuna kell oli juba 19:30 ja lõplik koju jõudmine jäämas küllaltki hilisele tunnile pakkisime end bussi ja asusime koduteele. Kuna käimas oli Saksamaa jalgpalli mäng panime Tomi rõõmuks mobiilist mängu läbi auto kõlarite üürgama. Märjamaal sai tehtud wc ja sirutus paus. Palusin Markol veidi siledama tee, et mitte enam nii palju rappuda. Väike peatus Lelles ja ülejäänud reisiseltskond jõudis koju vastu südaööd. Oli igati mõnus vaheldus peale pikka kodus istumist.

Nipid liikumispuudega isikutele suunatud väljasõidu korraldajale:

Arvuta kulud kokku ja palu teha omaosaluse ülekanne nädalake või kaks varem, et kindlustada osalemine ja vajadusel oleks aega uusi asendus osalisi otsida.

Invabussiga rännates taga ratastoolide kinnitamine, 

Tasub oma kokkupandav kaldtee alati väljasõidule kaasa haarata.

 Kui reisijatel on raske end toolis otse hoida tasub valida pigem pikem tee mööda siledamaid suuremaid maanteid, kui kõige otsemat tihti hüpliku ja kurvilist teed pidi.

Jäta erinevate asukohtade vahel liikumiseks 1h või enam varuaega, sest võib minna kauem ja igasugu ootamatusi võib ikka ette tulla.

Kui tahad tagada rahuoleva reisiseltskonna tasub ringreisi päeva planeerida kõik kolm söögikorda.

Invawc külastamise võimalused planeeritaval marsuudil.Tee sihtkohtadele põhjalik ligipääsetavuse taustauuring. Astmed, invawc, kohapeal olemas olev wc olukord.

Kommentaarid