# mulli ja kraadiga september 2 Siidrifarmis (Osa: 1)

  Minu september on  kujunenud # mulli ja kraadiga septembriks, mille käigus olen saanud tutvust teha vaheldusrikka Eesti veini maastikuga ja varem läbitud mitmed Rein Kasela veini koolitused on pannud tõsiselt kaaluma sommelje karjääriga alustamist. Mind on hakanud paeluma Eesti veiniteel olevad veini ja siidri valmistajad. Aga nii palju sissejuhatuseks aeg anda kahes jaos ülevaade kuidas kulges mõnus päikseline päev Siidrifarmis (Osa:1) ja Habaja Viinavabrikus (Osa:2) :


Siidrifarm (https://www.facebook.com/Siidrifarm/): 
Esimeseks peatuseks oli siis endisesse karjalauta rajatud Siidrifarm, mida veab sündmuste korraldaja Aivar Kuusk. Siidrifarmi Lellest otse jõudmiseks tuli  Transitiga kehastuda ralli sõitjateks,  kes sõitmas tuhande kurvi rallit, misstõttu tundus tee Siidrifarmi  üsna pikk. Aga lõpuks me jõudsimegi kevadiselt rohelise Siidrifarmi ette. Tulime bussist välja ja juba tervitaski meid muhe peremees Aivar Kuusk. Aga veidi edasi  liikudes rikkus positiivset esmamuljet üsna kõrge 20cm astme, mille ületamine omal jõul polnud kahjuks võimalik. Õnneks oli ettenägelikult, bussi kokkupandav kaldtee kaasa haaratud, mis hädast kiiresti  välja päästis. Õnneks sellega ka takistused piirdusid  ja sai jätkata tuuri nagu iga teine grupp. Peale kurvilisel teel sõitmist kulus ära wc külastus. Õnneks oli invawc Siidrifarmis kenasti olemas. Omanikul on 27  vene autost koosnev kollektsioon millest mõned sõidukid on ka siia  Siidrifarmi jõudnud  tulevikus peaksid need sõidukid leidma oma koha Siidrifarmi lähedale rajatavas küünis. Kompleksis oli üks maantemuhk, millesse ühe  külastaja sõnul õnnestus  mahutada koguni 10 inimest. Kohe  saime ka siidrit mekkida. Kuna täna oli imeline päikseline ilm suundusime  välja vestlema.



Aga kohe haaras meie tähelepanu hoovis parkiv Helikopter millega  oli üks  külalline Siidriifarmi saabunud. Omanikul on selle kohaga tihe side, sest nooruke Aivar 8-aastasena maal vanaema juures loomalaudas tööd tehes oma esimesed 50 rubla taskuraha teenis, ei osanud ta uneski aimata, et aastakümnete pärast asub selles samas paigas suursugune seminaride, koolituste ja sündmuste koht ning maitsva naturaalsiidri sünnikodu. Idee sai Aivar abikaasa Marjult, kes ühel lõunamaa reisil luges raamatut Siidrifarmist, mis pani mõtlema, miks mitte ka sarnase asjaga hakkata  Eestis tegelema.

Nii ongi lagunenud 1000 ruutmeetrisest laudast on sirgunud eheda käsitöösiidri, hea toidu ja mõnusa koosviibimise väärikas kodu, mil nimeks Siidrifarm.  Alguses kohta ostes tundus, et koht vajab natuke kõpitsemist, kuid tegelikus oli hoopis miskit muud. Kõigepealt  tuli läbi mädanenud põrandalauad üles võtta ja lõpuks tuli ka katus maha võtta ja nii jäidki püsti ainult kaks seina. Ehkki uue hoone rajamine oleks olnud odavam siis otsustati need seinad loo säilimise nimel  iga hinna eest säilitada. Kohe oli näidata kaks lohku, mis tekkinud läbi selle, et pullid  sügasid seina vastas enda sarvi. 

Huvitava faktina on Aivar  Kuusk õppinud Tallinna Ülikoolis. Õpingute uurimustöö raames oli ta näiteks eksperimendi korras kaks kuud kodutu ja samas Üliõpilaskonna juhina sai ta proovida ka sündmuste korraldaja ametit, mis siiani on tema peamine tegevusala. Õpingud viisid ka teda Soome, mille kaudu õnnestus tal elada ühes Tansaania hõimus. Kohapeal liikus  ta ringi Land Roveriga,  mis nüüdd ka Siidrifarmis ilutseb ja vahel ka Aivari nagu kutsikas endaga lõbutsema meelitab. Väljas lõbutsemine tähendabb tavaliselt korrastuustöid. Näiteks eelmisest sõidust ootab vasak tuli parandamist.


Kose Vallas Virla külas asuv hubane häärber on pühendunud naturaalse siidri valmistamisele ning külalistele mõnusa olemise loomisele. Siidrifarm mahutab kuni 400 külalist ja on sobilik paik koolitustele, konverentsidele, pulmadele ja firmapidudele. 


Hr. Kuuse sündmuste korraldaja taustast tingituna tekkis idee teha Siidrifarmis Aivarile ja tema tutavatele sündmuse korraldajatele hõdus vestlusring erinevate puude liigiesindajatega, kus räägiks ja arutaks, kuidas muuta sündmused puudega inimestele ligipääsetavamaks. Lisaks siis pakuks võimalust oma meeli proovile panna koostöös MTÜ-ga Pane Oma Meeled Proovile (https://www.facebook.com/ChallengeYourSenses/). Sama palju on soov saada teada millele üks sündmuse korraldaja mõtleb sündmusi korraldades. Eks näis, kas kunagi õnnestub see idee ka teoks teha.

Üheks hr Kuuse auks ja uhkuseks  on kõvasti jääd tekitav jäämasin, mis sai soetatud siis, kui mitmeid kordi  tuli söögikohtadest jääd lunimas käia.

Aga lõpuks oli aeg tundma õppida Siidri valmistamise telgitaguseid. Siidrifarmi siider valmib kasutades sampanja meetodit, Põnev oli lugu sellest, kuidas teoorias valesti  tegemine, kuid elu  usaldamine  võib viia vahel imeliste tulemmusteni. Nimelt esimene siidri mahl oli valminud juba ühee päeva külma saanud õuntest. Seejärel toodi mahl Siidrifarmi, kus Aivarit polnud kohal ja nii jäi mahl veel  paariks päevaks lageda taeva alla, kuni jõudis metall anumatesse. Ka siin ei pääsenud õunamahl temperatuuri  kõikumisest, kuna peoruumi köeeti puhuriga siis peo ajal oli soe  aga  nigu  puhurrid välja võeti  kukkkus temperatuur alla. Teoorias oli hr. Kuusk  kõik valesti teinud, kuid enne maha valamist otsustas  siiski toodangut  mekkida ja selgus, et välja oli  tulnud imeline jook, sest külmas ja sooja õhu vaheldumisega  oli kaks erinevat pärmibakterit, sünergias tegutsedes olid loonud hübriid  pärmi mis siiani siidriteos kasutusel ja ootab  patendeerimist. 

Õunamahl läbib kaks kääritust  metall sisternides, mille käigus tekib mull ja ka  kraad joogi sisse. Mis järel tehakse esimene villimine õlle  korgiga pudelisse, mis järel  pannakse tagurpidi ja keerutatakse, et sete varre sisse vajuks, sest  inimesed ikka armastavad juua selgett jooki mitte hägust  ollust. Kui  sete kogunenud siis varre sees  olev sete külmutatakse  ja tekib nn jääkork. Seejärel toimub ümber korkimine, mille käigus jääkork lendab  välja ja tehakse järel täide. Kui muidu pannakse sorts  seda sama siidrit siis Siidrifarmis pannakse sorts  memmede  poolt  tehtud mustsõstra  mahla, mis  lisab huvitava punase värvivarjundi ja mustsõstra maitse. Seejärel pannakse peale õige kork ja silt peale  ja põhimõtteliselt ongi siider valmis saanud.

Siidrifarmist  saime enne lahkumist väärt soovituse külastada kodu teel ka Habaja viinavabrikut, et nautida vabas õhus pizzat ja veine. Järgmisest postitusest saategi lugeda, kuidas see külastus meil läks.

Kommentaarid