Elektriratastooli jalgpall

 

Tõlgitud Annika Kivi poolt Pathfinder Neuromuscular Alliance kodulehe artiklist 21.06.2021- ja Eesti Soome konteksti lisanud Jüri Lehtmets.

Kuna vahetult on läbi saanud Jalgpalli EM on paras aeg visata pilk lihasehaigetele jõukohasemale elektriratastooli jalgpallile, mis võimaldab vähese lihasjõuga liikumispuudega ratastoolikasutajatel sellest kaunist mängust osa saada. See on aktiivne ja võistluslik meeskonnamäng elektrilise ratastooli kasutajatele.

Käesolevas artiklis tutvustamegi teile elektriratastooli jalgpalli, tuues välja kõik, mida peate sellest kiiretempolisest ja erutavast spordist teadma.

Euroopas mängiti elektriratastooli jalgpalli esmakordselt 1978-ndal aastal Prantsusmaal. Üle maailmselt tegeleb antud spordiala arendamisega Federation Internationale de Powerchair Football Associations (FIPFA). Seni on toimunud kolm MM-i 2007 Tokyo, 2011 Pariis ja 2017 Floridas järgmine MM saab toimuma 2022 Sydnys. Euroopas harrastatakse antud spordiala Soomes, Poolas, Prantsusmaal, Saksamaal, Austrias, Sveitsis, Inglismaal, Iirimaal, Põhja-Iirimaal, Sotimaal, Walesis, Belgias, Taanis, Portugalis, Hispaanias, Itaalias ja Türgis,

Ma soovin elektriratastooli jalgpalli proovida Eestis või Soomes, kellega peaksin ühendust võtma?

Eestis küll veel ei tegelda elektriratastooli jalgpalliga aga küll tegeldud juba üle 15.aasta üsna sarnase võistlusliku elektrilise ratastooli kasutajatele suunatud meeskonnamänguga nagu seda on elektriratastooli saalihoki. Ala sai Eesti Lihasehaigete Seltsi algatusel Eestisse toodud 2004 aasta sügisel Soomest, kus tehti esma tutvus antu spordialaga. Alustasime ala käima tõmbamisega vaikselt omade elektriratastoolidega väikesest tantsusaalist nüüdseks on täismõõdus väljak koos võistlustel kasutatavate portide ja muu vajalikuga ja mängijatel spetsiaalsed mängutoolid. Eesti Elektriratastooli Saalihoki Klubi on juba ligi 4 hooaega mänginud ka Soome kõrgemas liigas.

Eestis veel elektriratastooli jalgpalli pole proovitud aga, kui on demo huvilisi ja õiges suuruses pall soetada saaks Eesti Elektriratastooli Saalihoki Klubi mängutoolidega Sõle Spordikeskuses treeningsaalis sedagi spordiala katsetada. Nagu saalihoki käima lükkamise kogemus näitab on ka Eestis võimalik käima lükata lihasehaigetele suunatud meeskonna sport, miks mitte ka see. Elektriratastooli jalgpalli varustust saab soetada näiteks siit e-poest https://powersoccershop.com/. Veidi väärt infot neile, kelle silmad läksid särama ja tekkis isu isegi Eestis oma elektriratastooli jalgpalli meeskond käima tõmmata.

Lähim riik, kus elektriratastooli jalgpalliga aktiivselt tegeletakse on sarnaselt saalihokiga üle lahe Soomes. Aga usun, et ikka põnev teada, kuidas seal elektriratastooli jalgpalliga seonduv korraldatud on. Spordiala toodi Soome 11.aastat tagasi aastal 2010 koostöös Soome Lihasehaigete Liidu ja Soome Jalgpalliliiduga. Soomes asutati esimesed meeskonnad 2012 aastal suuresti kohalike tavaliste kohalike jalgpalli meeskondade alla. Hetkel on tegutsemas 3-5 elektriratastooli jalgpalli meeskonda Turus tegutsev FC Inter Powerchair, Helsingis tegutsev HJK Hurricanes Powerchair, Tamperes tegutsev TPV Powerchair, Seinjäjokis tegutsev SJK Powerchair ja Vaasas tegutsev VPS Powerchair. Soome koondise esimeseks võistluseks oli 20.-27.05.2019 toimunud EM Soomes Paljulahtis.


See pilt on tehtud spordihallis. Vilho elektriratastooli jalgpalli väravavahina mängutoolis kahe valge posti vahel valmis väravat kaitsma.

Intervjuu Soome-Eesti väikse elektriratastooli jalgpalli ässa Vilho ja ta ema Daria Keräneniga:

Soome-Eesti 6.aastane elektriratastooli jalgpalli äss Vilho mängib Helsingis tegutsevas HJK Hurrikaanit meeskonnas (https://www.facebook.com/HJKHurrikaanit). Meeskonna leidsime läbi lihashaigete seltsi, kelle kaudu saime emaili ja küsisime kas saab tulla proovima. Elektriratastooli jalgpalli valisin rohkem mina kui Vilho. Aga leppisime kokku et kui ei meeldi ei pea minema aga et lähme proovima. Arvasin et see oleks hea kui Vilho saaks meeskonnamängu kogemuse ja näeks ka teisi kellel elektriratastool. Viimati käis Ville mängimas novembris ja alustas septembris. Trennis käimisega keerukusi palju pole, saime vallalt takso õiguse. Saame trenni ja tagasi taksoga. Takso õiguse all mõtlen siis et seni kuni on alla 7 ei pea maksma üldse ja kui saab seitse peab maksma 2.80 lapse pileti. Abistaja siis tasuta. Esimeses trennis Ville oli tagasihoidlik. Aga teises trennis juba tegi harjutusi ja enne kui pausile läks koroona tõttu siis proovis ka väravavaht olla. Ja sai paar palli ka kinni. Ta on teinud trennis suuresti harjutusi, mängima pole veel pääsenud. Hetkel ta kõige noorem seal, ülejäänud teismelised. Nüüd olnud pikk paus- tõenäoliselt sügisel alustavad uuesti. Õige suurusega ehk väiksemat tooli veel pole. Ville alles läks sügisel harjutama mõtlesime, et vaatame kas üldse meeldib enne kui hakkama uurima kus saaks täitsa oma tooli ja õiges suuruses. See tool mida hetkel kasutab on meeskonna laenutool juhuks kui keegi uus tahab proovida.

Kuidas elektriratastooli jalgpalli mängitakse?

Reeglid leiate siit- https://thewfa.org.uk/laws-of-the-game-2/  


See pilt on tehtud spordihallis. Kaks elektriratastooli jalgpalli mängijat võitlevad oma toolides palli pärast. Pall on valge, siniste mustridetailidega. Parempoolne mängija kannab punast spordisärki. Tagaplaanil on näha samuti punases särgis mängija, kes hetkel mängu jälgib. 

Elektriratastooli jalgpalli mängitakse siseruumides korvpalli suuruse palliga, väljak peab olema kõva, sile ja tasane. Väljaku mõõdud võivad varieeruda, aga väljak ei saa olla suurem kui 30x18 meetrit ja mitte väiksem kui 25x14 meetrit. Kasutatav pall on 33cm läbimõõduga ning disainitud selliselt, et pall püsiks maksimaalselt väljaku pinnal.

Iga mäng kestab 40 minutit (kaks 20-minutilist poolaega). Karikamängudes on kasutusel lisaaeg ja penaltid juhul, kui mängu võitja ei ole normaalaja lõppedes selgunud.
Meeskond koosneb kuni kaheksast mängijast, neist neli on väljakul ja 4 on varumängijad. Mängu käigus võib teha nii palju vahetusi kui vajalik, vahetuste arv on piiramatu.

Vead ja reeglitevastased tegevused lõpevad kas karistuslöökide või penaltitega. Kasutusel on ka kollased ja punased kaardid, reguleerimaks vigasid ja ebasportlikku käitumist.

Kas eri mängijatel on mängus ka erinevad rollid?
Igal meeskonnal peab kogu mängu jooksul olema väljakul väravavaht. Muus osas saab meeskond käituda üsna vabalt. Kaitsval poolel võib üks kaitsjate meeskonna liige olla trahvikastis koos väravavahiga. Kui kasti liigub veel mõni mängija kaitsvalt poolelt, antakse vastasmeeskonnale trahvilöök sellelt kohalt, kus vea teinud meeskonnaliige kasti tuli.

Millised on elektriratastooli jalgpalli mängimise ohud ja riskid?
Kõige suurem oht on see, et kaks ratastooli põrkavad kokku. Meeskondi treenitakse kontakti vältima ja kui see mängu käigus siiski juhtub, antakse taas karistuslöök. Vajadusel kasutatakse eksinud mängija osas kas kollast või punast kaarti. Turvavöö peab alati olema kinnitatud ning võistlejad võivad kasutada lisatoe saamiseks ka spetsiaalseid rinnarakmeid.

Mis siis, kui ma soovin olla nn pühapäeva-mängija?
Igal meeskonnal on pühendumusest oma arusaam. Kui sa oled uus või alles proovid meeskonda tundma õppida, ei panda reeglina väiksemat pühendumust treeningute ja/või võistluste puhul halvaks. Kui sa aga soovid siiski võistlustel osaleda, pead sa igast treeningust osa võitma ja aktiivselt meeskonnatöös osalema.

Kas ma saan mängida elektriratastooli jalgpalli oma ratastooliga või peab mul olema spetsiaalne tool?
Kui te alles alustate selle spordialaga, võite kasutada oma tooli, kuid sellele peab saama kinnitada põrkeraua. Mõnedel klubidel on pakkuda kasutamiseks spetsiaalsed toolid – võimalusel kasutage neid toole oma igapäevatoolide asemel.
Kui te soovite edaspidi elektriratastooli jalgpalliga võistlustasemel tegeleda, peaksite otsima mõnda fondi, mille kaudu soetada endale päris oma eritool. On mitmeid heategevuslikke fonde, mille kaudu oma tooli soetamist finantseerida. Peamiselt kasutatakse elektriratastooli Strike Force, aga leidub ka teisi, soodsamaid toole.


Pildil on musta raamiga ratastool valgel taustal. Tool on madalal maapinnal ning sellele on kinnitatud ette põrkeraud.

Mis eelised on spetsiaalse võistlustooli kasutamisel?
Peamine eelis on tooli kiirus võrreldes tavatooliga ning see suudab koha peal märkimisväärse kiirusega pöörelda. Toolil on võimas kiirendus ja see aitab teil teiste võistlustoolide kasutajatega võrdsetel tingimustel võistelda.

Kui lihtne on võistlustooliga sõita?
Tavatooliga võrreldes on nendega raskem sõita tänu nende kiirusele tundlikkusele. Kiirust ja tundlikkust saab reguleerida, lisaks on toolil veel mitmeid eri seadeid. Toolile saab lisada erinevaid sõitjale sobivaid juhtkange.

Kas saab mängida ka hingamisaparaati kasutades?
Jah, kui aparaati on võimalik turvaliselt teatavaid reegleid järgides tooli külge kinnitada.

Kasutatud allikad:

Pathfinder Neuromuscular Alliance kodulehe artiklist 21.06.2021- https://www.pathfindersalliance.org.uk/2021/06/21/powerchair-football-the-basics/

Federation Internationale de Powerchair Football Associations (FIPFA)- https://fipfa.org

European Powerchair Football Association – EPFA- https://europeanpfa.com/

Elektriratastooli jalgpalli varustuse e-pood - https://powersoccershop.com/.

Soome Elektriratastooli jalgpalli ühenduse koduleht- https://www.facebook.com/suomensahkopyoratuolijalkapallo/

Hurrikaanit meeskonna Facebooki leht- https://www.facebook.com/HJKHurrikaanit

Elektriratastooli jalgpalli tutvustus soome keelses Vikipeedias- https://fi.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6py%C3%B6r%C3%A4tuolijalkapallo 

 


Kommentaarid