Pärnumaa trip 14.-15.11.2020 (1/6) Jaanihanso Siidrivabrik



Meie ringreisi esimeseks peatuseks oli Eesti üks suurimaid käsitöösiidri tootjaid Jaanihanso Siidrivabrik Kaelase külas Põhja-Pärnumaal. Eeskujuks Somerseti siidrifarmide traditsioonilisel sampanja meetodil valminud kvaliteetsed siidrid. Maja peremees Alvar on läbinud Gloucestershires siidrivalmistamise kursuse ja pärast käisid Somersetis Burrow Hilli siidrifarmis praktikal. Roosimaa perekond ostis Jaanihanso aastal 2000. Jaanihanso Siidrivabrik asub vanas Edasi Kolhoosi Kombainide ja traktorite varjualune, mis muudeti soojaks ja ilusaks ning koliti sisse kääritusvaadid ja õunapress. Õunaaias kasvab kuuest sordist ligi 5300 õunapuud, 600 pirnipuud ja mõnikümmend kirsipuud. Aga ostetakse ka häid sügisesi koduaia õunu lähematelt ja kaugematelt naabritelt. Peamised õunasordid, millest valmistame siidrit on: Talvenauding, Sinap Orlovski, Antoonovka, Dolgo, Karksi Renett, Liivi Kuldrenett ja Tartu Roos. Alates 2016. aasta sügisest oleme sertifitseeritud mahetootjad. Jaanihansol valmistatakse pudelis kääritatud ja traditsioonilisel champagne-meetodil pudelis kääritatud siidrit.

Esmajoones suunduse tootmise hoonesse tutvuma, kuidas see siidri tootmine siis käib:

Kohe ukse taga ootas peale sügisesi mahla tegu puhtaks nühitud õuna press, mis ootamas järgmist sügist. Seejärel jõuab õunamahl plastikust ja metallist sisternid, kus siider vaikselt mulksumas. Osa toodangust nagu näiteks jääsiider jõuab ka tamme puidus vaatidesse lageerduma ja maitseid koguma.Kui siider piisavalt mulksunud ja laagerdunud jõuab siider pudelitesse. Kui tavaliselt pannakse pudelid tagurpidi ja keerutatakse sette kogumiseks käsitsi siis siin on tootmise mahud nii suured siis on soetatud Eestis ainuke automaatne pudeli keerutamise seade, et sade saaks ikka korgi all kogutud. Selleks, et sade korgi alt kuhugi jooksu ei paneks tuleb ette võtta pudeli kaela otsa külmutamine. Ümberkorkimise käigus lastakse see jäätrop eest ja lisatakse lisa mahla või suhkrut. Kui piirdutakse juba õuntes oleva suhkruga või lisatakse vähesel määraal on tegu Brut kategooriasse kuuluva siidriga. Seejärel jäävad tooted hoiustamisele, kui leiab tee kohapeal või e-poes müümiseks või hoopis transpordidakse poodidesse ja ka söögikohtadesse Eestis ja ka teistes maades. Jaanihanso siider on võitnud mitmeid auhinnalisi kohti mitmetel konkursidel nii Eestis, kui ka välismaal.





Siidri tootmisega tutvutud oli aeg tooteid mekkima minna 2017 aastal renoveeritud vabriku kõrvalasetsevast töökojast CiderHouse nimelises maja, kus korraldataksebsündmusi ja siidrimaitsmisi.Nagu alati tuli rinda pista ligipääsetavuse probleemiga. Kaldtee kaldenurk oli kahjuks liiga järsk ja ka uksepakk osutus ka liiga kõrgeks mistõttu pidi omanik tooma mõned plaadid, et uksepakku veidigi tasandada, kuni lõpuks õnnestuski sisse saada. Kõige suurema pettumuse valmistas aga invawc, mis ei vastanud kuidagi nõuetele, sest ratastool ei mahtunud, kuidagi sinna wc-sse. Omanik oli küll soovinud tööd tellides saada ligipääsetav keskkond. Kuni meie külastuseni uskus omanik siiani, et kõik nõudmised tõepoolest on täidetud aga sai halva üllatuse osaliseks ja lubas võimalusel ikka vigade paranduse ära teha. Sees oli ruumi palju koos lakitud põranda, riiulitega, kus väljas kõik enda ja heade partnerite tooted, baarilett ja ka lauad mille taga erinevaid tooteid mekkida või sündmusi korraldada. Riiulite pealt võis leida eri korgi, millega saad avatud siidri või veini taas sulgeda.



Siidrite mekkimine: Meile pakuti proovida 6-te erinevat toodet. 




1) Proovitute seas oli kohalike tädikeste poolt valminud võilille, mee ja rabatberi vahuvein, mis väga siiski ei mekkinud, sest omas veidi kibeda maiguga.

2) Jõulusiider kuhu on lisatud vürtse, kaneeli, kardemoni ja muskaatpähkleid.

3) Perry on siis Eesti ametliku nimetusega, mis tähistab pirnist tehtud siider, mis maitseb hoopis mahedamalt, kui odavamad kommi maitsega siidrid.

4) Jaanihanso Perry Eau de Vie on siis pirni siidri destilaat ehk 40% naps, millel kerge pirni mekk juures.

5) Jääsiider- Jääsiider sünnib, kui värskelt pressitud õunamahlast eemaldatakse külmutamise teel liigne vesi ja saadud kuldsest magusast ja hapust siirupist kääritatakse vein. Intensiivne jäävein sobib nii aperitiiviks kui dessertveiniks. Puhas õun kolmekordse võimendusega. 37.5cl 12%vol. Jaanihanso Jääsiider hinnati Eesti Parim Jook 2020 võistlusel hõbemedali vääriliseks.

6) Brut-Kuiv kange aastakäigu käsitöösiider, valmistatud kohapeal pressitud hilistest Eesti mahlaõuntest ja kääritatud metsiku Eesti pärmiga. Pudelis järelkääritatud vähemalt 30 kuud vastavalt traditsioonilisele šampanjameetodile. 75cl ja 37.5cl Alc.8.5%vol.



Kommentaarid