#september mulli ja kraadiga 2 Habaja Viinavabrikus (Osa:2)

Habaja Viinavabrikus (https://habaja.ee/ ja https://www.facebook.com/viinavabriku):

Siidrifarmi Andres  suunas meid varmalt külastama maa mõttes läheduses (15km) asjatavat Juuliat, kes 1881. aastal ehitatud Habaja mõisa viinavabrikus tegutsevas väikeses käsitööveinikojas toodab kodumaisest toorainest puuvilja- ja marjaveine. Antud reisi päeval oli täiesti juhuslikult ka Maal elamise päev, mistõttu vuras teedel arvukalt autosid, oli  märgata popup kohvikuid ja ka näiteks silti, mis juhatas murutraktori võidu kihutamisele ehk antud piirkonnas elu kihas. Kui see nii igapäev oleks siis mõtleksid nii mõnedki veel maale kolimise peale, kuid pigem peab siiski olema valmis vaikseks omaette või perega kodus või talus askeldamiseks.



Lisaks valmivad  nädalalõppudel kokka paberitega Juulia käe all ise tellis tellise haaval  üles  ehitatud Itaalia stiilis saviahjus küpsevad pizzad! Pizza ahju ümber on valminud vanadest akendest seintega katuse alune. Pizza talgrikutena  kasutatakse muide kobraste näritud saarepuust kettaid, millest osad on juba puruks kuivanud. Kui soov endalgi läbi põigata pizzat sööma tasub täpsemate lahtioleku aegade ja info teada saamiseks  silm peal hoida Habaja Viinavabriku  Facebooki lehel (https://www.facebook.com/viinavabriku).



Eestvedajateks on endised Äripäeva töötajad Villy Paimets ja Julia-Maria Linna ja muutsid kunagise Habaja viinavabriku veinimajaks. 

Samal ajal, kui ülejäänud punt pusis, et saada Helenit väli wc-sse sain mina jutule maja peremehe Villy Paimetsaga, kes oli valmis mulle  pakkuma Habaja Viinavabriku  toodangut mekkimiseks, et saaksin anda enda poolse veini soovitused Helenile ja Kertile: 

Kihisev rabarber: Habaja Viinavabriku üheks esimeseks ja ühtlasi  menukamaks tooteks on  rabarberi vahuvein.  Kui kooki ja  kissseli sai juba tüdimuseni tehtud avastati , et rabarberist saab valmistada imehead veini! Ja suurepärast vahuveini! 2017. aastal jõudsin oma rabarberivahuveiniga Veinivilla ja Maalehe koduveinikonkursil finaaligi. Nii võibki öelda, et ühest suurest rabarberipuhmast sai alguse üks väike armas veinivabrik. Habaja Viinavabriku vahuveinidessee on muide mull naturaalsel moel pudelittesse kääritatud. Paljud Eesti turul pakutavad rabarberivahuveinid on aga näiteks gaseeritud.


Vaarikas ja rabarber: Oli mõnu värske rabarber, kuid samas mõnusaselt vaarikaliselt magus  vein, mis sobib kenasti  mõne mõnusa magustoidu kõrvale. Vaadake ise seda  mõnusat  punakas  roosat värvi juba selle pärast  haaraks selle poest kaasa.

Habaja Viinavabriku Glögi on jõuluvürtsidega maitsestatud poolmagus õunavein. Oli huvitav veidi  vürtsikas jõulune soojalt ja ka külmalt tarvitatav külma talve sobiv jook.

Õuna vein: Tegu naturaalse siidri maitsega ,mis endale väga ei istu, kuna maitseb mullaselt käärima läinud vanaaegsest mulksutajast läbi käinud õuna mahl ehk  kes naturaalset siidrit fännab siis sellele isegi ehkk istub. 

Aroonia vein: Vaarika  rabarberi veini kõrval oli aroonia vein mu lemmik. Hästi puhas aroonia maitseline vein, mis kergelt keele paksuks tegi  ja meenutab mõnda tummist ja taniini rikast  merlot viinamarja veini, mis igati sobitub mõne mõnusa tummise liha roaga. 


Habaja Viinavabriku veine saab osta erinevatest Selveritest, Kaubamajast, Sip-ist, Siidrimajast Tallinnas, Carpe Vinum Promenaadi Veinipoest Tallinnas, Fotografiskast, Eesti Vabaõhumuuseumist , Eesti veini kambris Järvamaal ja paljudes teistest väiksematest kohtadest eks piiluge kodulehelt ise  järgi. Nii saigi Helenile mõnus magus vaarika rabarber ja Kertil mõnus tummine aroonia. Kui veinid ja pizzad tarbitud oli  aega end koduteele sättida. Oli igati mõnus lõpp päikselisele tuuri  päevale koos pizza ja veini mekkimisega.

Kommentaarid