Järva- ja Raplamaa uudistamise laupäevak 18.07.2020 (Osa 4: Põhjaka mõis)



Põhjaka mõis (https://pohjaka.ee/ ): Põhjaka mõis asub Järvamaal Mäo ja Mäeküla vahel, Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee vahetus läheduses, kuhu viis kruusa tee. Hoov oli mõnusale päikesepaistelisele päevale kohaselt autosi ja inimesi täis. Põhjaka mõis söögikohana ei ole alati avatud vaid tuleb broneerida või jälgida lahtioleku aegu kodulehelt. 2007. aasta kevadel saabusid omanikud mahajäetud Põhjaka mõisa juurde plaaniga mõisasse toidukoht rajada. Peale kolme aastast ehitustööd avati Põhjaka külalistele 2010. aasta 2. juunil.

 

Täna jooksid mõisa ümber puu all ringi lambad ja kanad toimetasid mõisa hoone taga omas kuudis. Meie saime ümmarguse laua päikse käes, mis antud päeval lõõmas päris korralikult. Sees oli ka pood, kuid kahjuks sinna ratastooliga ei pääsenud, mistõttu sai soovitatud, et menüü kõrval võiks olla ka materjal, kust saaks avastada Põhjaka Kulinaaria ja Põhjaka Viinaköögi toodangut, kus näiteks villitakse juba mitu aastat Põhjaka Astelpajunapsu ja 2017 aasta sügisel said värskelt valmis ka Põhjaka Pihlakanaps ning Kuusevõrseviin.











Peagi tõi teenindaja meile ka menüü, kust asusime toite valima. Alustasime suupistete ja kurgi maitselise GIN No. 57, mis märgib tehtud katsetusi enne kui jõuti antud tulemuseni. Pearoaks sai valitud röstitud hirvefilee pastinaagi ja roheliste ubadega ja suitsutatud Põhjaranniku lõhe porru, herneste ja röstkartulikreemiga, mis olid mõlemad väga maitsvad. Seltskonnaga sai ära proovitud kogu magustoidu valik jäätis, Napoleon ja Pavlova. Kogu asjade kätte saamine võttis parajalt aega aga aega meil oli ja kõrvale sai süüa leiba koos mõnusate võietega.


Toidu elamused käes ja kõhtki mõnusalt täis oli aeg asutada ennast kodu teel vahepõikega Lelles. Ülejäänud reisiseltskond jätkas sõitu Tallinna suunas. Peale ringreisi sai tänatud külastatud kohti, koos soovituste ja juhendmaterjalidega, kuidas muuta külastus kogemus ratastoolis külastajatele veelgi mõnusamaks ja kaasatumaks elamuseks. Enamus külastatud kohad lubasid mõningaid soovitusi ka tulevikus arvesse võtta. Aga eks tulevikus tuleb end meelde tuletada ja vaadata, kas mõni idee on jõudnud ka teostatud.

Kommentaarid