Järva- ja Raplamaa uudistamise laupäevak 18.07.2020 (Osa 1 Veskisepad)

 

Ühel juuli kuu laupäeval otsustasin korraldada sõpruskonnale 1.päevase tuuri kodu lähistel Järva- ja Raplamaal. Tuurile suundus viie liikmeline seltskond. Järgnevalt saategi lugeda kuidas meie väike  ringreis lahti rullus:

Veskisepad - KingitusteSaar

Veskisepad (https://www.veskisepad.ee/): Esimeseks peatuseks oli 10:00 Puraviku Tuuleveski sepikoda Valtu lähistel endise Mitšurini sovhoosi õunaaias.  Valtu mõisa hollandi tüüpi tuuleveski tuulelipul on aastaarv 1815. Veski lõpetas tegevuse 1936. aastal. Külastajatel on võimalus minna läbi veski seitsme korrusekambri veskitiibade võllini, kust avaneb avar vaade õunaaiale.

Ratastooliga mahtus liikuma kõigis esimese korruse ruumides, kuid olid mõned kivist uksepakud, mida aitas ületada kaasavõetud kaldtee. Kuna oli puhkepäev siis tulli eraldi välja üks seppadest, et näidata mida tuuleveskis tehakse. Sepp oli veidi sõnaaher. Kuid näitas kuidas valmistatakse naelu. 


Seminariruum Puraviku Tuuleveskis, Rapla maakondKäsitöökauplus Puraviku sepikoja tuuleveskis, Rapla maakond

Ühes ruumis oli võimalik tutvuda erinevate sepistega. Puraviku Tuuleveski sepikojas valmivad metall- ja sepisaiad, väravad, piirded, käsipuud, varikatused, ukse- ja aknahinged, kamina- ja ahjutarbed, auhinnad, meened, ärikingid ja palju muud.Sisustuses jäi silma sepistatud Veini hoiustamise riiulid ja kettidega lakke riputatud laud. Tuuri lõpetas võimalus vermida endale ise münt.


Kommentaarid