Jänuse neliku Tartumaa trip 28.-30.08.2020 ( Osa 7: Murimäe veinikeldris)


Pühapäev 30.09.2020: 
Nagu ikka saabus hommik liiga ruttu. Peale mõningast jukerdamist sain ka voodist elektriratastooli ja suundusime kohvikusse. Täna oli olemas ka teenindaja ja oli võimalik menüüst valida kahe toidu vahel. Mina valisin omleti ja pannkoogid, mis olid imemaitsvad ja toodi teenindaja poolt ka lauda. Kõhud täis oli aeg hosteli tuba ära koristada ja ennast välja kirjutada. Valev soovis minna missale Tartu katoliku kirikusseTartu (https://www.neitsimaarja.ee/) Jakobi mäel. Aga ülejäänud seltskond otsustas minna Tartu peale veidi uudistama ja sööma. Bussist maha tulles silmasime kohe Edward Von Lõnguse prügikasti taga end varjavaid euro tulles koduta jäänud Kreutzwald ja Lydia Koidula. Peale väikest jalutuskäiku sattusime näksima ja jooke nautima KAMPUS-e (https://www.facebook.com/KampusTartu/ )nimelises kohas. Tom ja Herkki avastasid, et antud kohal oli olemas ka korralik invawc ehk hea teada, kui mõni veereja Tartut uudistama satub. 


Veidi istutud oli aeg Valev missalt üles korjata ja võtta suund Murimäe Veinikeldri (https://murimaevein.ee/) suunas, et saada osa umbes 2h veinikoolitusest. Väikse hilinemisega kohale jõudes tervitas meid muhe perenaine, peremees ja reklaamnäoks olev ujumist armastav 10.aastane koeraproua Muri, kellele, see koht ujumisekohana 2012.aastal osteti. 

Kasutaja Murimäe Veinikelder foto.

Rohtu ja võssa kasvanud järve kaldal olev järsk nõlv kujundati viinamarjaistanduse rajamiseks igati sobivateks terrassideks, kuhu istutati esimesed 500 viinapuud. Mille kõrvale rajatud 2014.aastal Nahajärve kaldale mõnus kodu kahele pensionärile ja Murile, kuhu viib küllaltki järsk teerada. 



Peale selle rajati ka kaks kasvuhoonet, et viinamarja saak oleks tagatud igal aastal, kuhu suundusime isegi esmajoones. Nägime noori istikuid, kuid ka juba lopsakamate marjakobaratega viinapuid. Igal sammul oli tunda, et inspiratsiooni on kogutud nii Ameerika, kui ka Euroopa veini istandustest, keldritest ja mõisatest. Esimene veinireis oli 2015 sügisel kohe suure lombi taha, Californiasse. 2016-2018 käisime kahel korral Itaalias, Portgalis Madeiral, Prantsusmaal Bordeauxis, mitmel korral Lätis, Sabiles. 



Murimäel hakkasid 2016. aastal valmima esimesed veinid, kuid alles 24. veebruaril 2018 sai Murimäe Veinikeldrist ametlik veinitootja. Klassikaliselt liigitatakse veinid nende värvuse järgi kolmeks: valged veinid, roosad e rosé-veinid, punased veinid. Veine võib liigitada ka nendes sisalduvate nn jääksuhkrute hulga järgi kas kuivadeks, poolkuivadeks, poolmagusateks või magusateks ehk dessertveinideks. Lisaks võib veine liigitada selles sisalduda võiva süsihappegaasi rõhu järgi vaikseteks (CO2 puudub), kihisevateks või vahuveinideks. Peale viinamarjade jõuavad veinipudelisse ka õun, rabarber, ebaküdoonia, aroonia, vaarikas, karusmari pihlakas, valgesõstar, kirs jne, mis hoiustatakse Murimäe enda veinikeldris. Selleks, et veine valmistada, hoiustada ja ligi 30 külalistele ka proovida pakkuda valmis 2018 aastal ka veinimaja. Lisa võimalusena on veinimajas ka majutus külaliskorteri näol. 

Veinimajas saime meiegi tuuri lõppedes koos teiste veini huvilistega koos suupistetega veine mekkida ja lemmik pudelid ka koju kaasa osta saime. Suurematel veini huvilistele pakutakse ka võimalust valmistada ka enda veine näiteks mõneks eriliseks tähtpäevaks, mis saadakse kätte aasta pärast. 


Hoovil olid ka veinitee (https://veinitee.com/veinitalud/ )viidad, mis juhatasid ka teistesse kohtadesse, kus valmivad Eesti oma veinid või siidrid nagu nt. Allikukivi Veinimõis, Mamma ja Frukt ja Tori Veini- ja Siidritalu. Mina valisin ühe Ubinaveina“Ice“ ja aroonia ja mustsõstra marjadest valminud „Aroveina“. Kellel huvi saab tellida veine kastiga ka e-poest otse koju- https://murimaevein.ee/pood/

Kommentaarid