Jänuse neliku Tartumaa trip 28.-30.08.2020 (Osa 3: Pseudo Toursiga Tartu tänavakunsti avastamas)


Laupäev 29.09.2020:  Hommikul liitus meiega Valev, kes saabus meie juurde Maarja külast, kus ta hetkel töötab. Peale mõningast jukerdamist sain ka voodist elektriratastooli ja suundusime kohviku osasse, kus pidi saama hommikusööki aga selgus, et täna on söök keldris, kuhu viis trepp seega pidi Herkki mulle külaltki rikkaliku hommikusöögi üles kohvikulaua taha tooma. Täna oli hostel inimestest küllaltki tühi.
Peale kiiret hommikusööki hüppasime 2 tunniks Tartu Karlova tänavakunsti maastiku avastama. Kohtusime Pseudo Tours (https://www.facebook.com/pseudotours/ , www.pseudotours.com, https://www.pseudotours.com/et/tuurid-tartus/) giid Talvi Põldmaga Hosteli nurgal kes näitas ja rääkis meile kunstnikest ja nende loodust. Oli tore arutada tänavakunsti olemuse üle ning teada saada, kuidas milline pilt sündis. Esimese peatuse tegime Aparaaditehase hoovis (address Kastani 42), kus oli näha mööda maja seina kõrgustesse suunduvat maali, kus olid inimesed hõljuvas olekus ja ka vaal mõnusalt seina maali peidetud. Kuntsnik oli maali tehes ka tõstukile kinni jäänud ja ka pääsemise looga ka kohaliku ajalehte sattunud. Järgmisena sai peatutud maja nurgal, kus kinni laotud ümmarguse akna kohale oli tehtud muhe värviline mosaiik.

Stencibility - Home | Facebook

Keerasime Tõnise Autoremondi Oü tehase hoovi, mille kollasele seinale oli tehtud Poola kunstniku poolt juhuslikult töökoja omaniku sünnipäevaks Stencibility 2019(http://stencibility.eu/ ) sündmuse raame valminud hullunud silmadega koer.

TYPA - Home | Facebook
Järgmisena tutvusime Eesti Trüki- ja Paberimuuseumi(http://www.typa.ee/ ) välisseinale rajatud kahe seinamaalinguga üks kujutas maali, kus oli kujutatud vanaaegse trükipressiga tegutsevaid inimesi ja teipimis tehnikas valminud seina maali, mis kujutas trükimasinaid kui mingeid olendeid.


Järgmisena liikusime Kastani ja Võru tänava ristumiskohale kuhu iga aasta kujundatakse grafitina Eesti Hip Hop Festvali reklaamplakat. Selle kõrval oli näha ka esimest tuntud ja Hapniku seinamaalinguid. Üks seinamaaling valmis ühe grafitikunstniku sünnipäeval, kus oli Dj pult ja ka tantsutüdrukud. Üheks nais tänava kuntsnikuks on värvilise stiiliga Kashink. Või siis veidrate olendite maalimisega tuntud Kiwie. Seejärel võtsime suuna vaiksemasse Karlova tänavate vahele. Täna oli ka Karlova linnaosa kohvikute päevad. Siis näidati ka kaugusest paistvat vana katlamaja korsten, kuhu värviprinteriga maalitud üks neiu lillepotiga. Ja avastasime Karlova pärleid nagu Karlova Kohv, Anna Edasi ja Jakobi Jalats. Aga nägime ka endise Kasekese restorani seinale tehtud tänavakunsti. Tuuri lõpetuseks peatusime põgusaks joogi pausiks lokaalis Barlova. Aga tuuri lõpus tänasime ja suundusime tagasi Aparaditehasesse , et jätkata oma tiheda päevakavaga.

Kommentaarid