Jänuse neliku Tartumaa trip 28.-30.08.2020 (Osa 4: Andre juustufarmis)

 

Andre Farm • Juust - iga piima unistus!

"Sind ainult kaupluses näen, juustu kui müüd..." ja võtsime suuna Andre juustufarmi (https://andrefarm.ee/). Enne seda saime põhjaliku tuuri ja ülevaate sellest, kuidas juust saab juustuks. Tulime bussist välja ja võtsime suuna kohe mäest alla lautade ja juustu tootmis kompleksi suunas. Mäe jalamil ootas puidust sild millest lahutas väike looduslik aste. Otsustasime püüda tagurpidi aga jäin tagumise toeratastega liivasesse pinnasesse kinni aga peale jukerdamist pääsesime taas liikvele ,et suunduda juustu valmistus kompleksi suunas.

Juustukuningad Tartu lähedalt: kuidas väikefarmerid lõid jalaga lahti  maailma juustuturu ukse - Oma Maitse - Delfi LoodAndre Juustufarmis tähistati juustupäeva

 Siit videost on näha juustu valmistamise protsessi- https://www.youtube.com/watch?v=xLkKNi3NR6I. Kõigepealt jõuab piim suurde Asta metallanumasse ,kus piima kuumutades tekib vadak ja kodujuustu taoline mass. Vadak suunatakse sõnnikuhoidlasse, sest hetkel pole suudetud leida sellele tasuvat kasutamise viisi. Kodujuustu taoline mass kogutakse kokku ja pannakse plastik anumatesse. Seejärel hakatakse antud massi üha rohkem anumates ülevalt alla kokku suruma, et lõpuks anumasse tekiks juustukera moodi taoline moodustis. Seejärel laotatakse kerad mingile riiulile, mis tõstetakse mingisugusesse vedeliku basseini. Seejärel asutakse juustukerasid vahatama ja pannakse riiulisse, kus tekib läbi määrimisse kõva kollane, roheline või punane kiht. 

Juustukuningad Tartu lähedalt: kuidas väikefarmerid lõid jalaga lahti  maailma juustuturu ukse - Oma Maitse - Delfi LoodAndre Farm OÜ - Linery

Suundusime lauta, kus nägime nii noori kui vanemaid lehmasid ja robotlüpsijat, kuhu loomad meelitatakse söögiga ja igat lehma ei lüpstagi ja ta ei saa nö maiust ka. Robot lüpsja suudab ka analüüsida piima kvaliteeti ja on omaniku poolt kaugelt jälgitav Ühesõnaga - tiigrihüpe lautades on teema! Huvitavaks faktiks on see, et kogu kompleksis töötab kõigest 15 inimest enamus neist juustu teo juures. 

Andre Farmi lugu • Andre Farm • Juust - iga piima unistus!Andre Musc • Andre Farm • Juust - iga piima unistus!
Lauda „lõhnad“ riietele külge saadud ja kogu juustu tegemise protsessist aimu saadud oli aeg suunduda talupoodi ise kogu toodangu kus avanes võimalus süüa kolme kuuseid kuni viieaastaseid... Juuste! Poodi saamiseks oli vaja ületada kaasavõetud kaldtee abil üsna kõrge uksepakk. Loodame, et tulevikus muutub sisenemine veidi mõnusamaks ka veerejatele. Juustude ühes otsas on kolme kuused nn tavalised Eesti juustud ja mida pikemalt juust seisab seda rohkem ta muutub parmesaani taoliseks kõvaks juustuks. Juustu maitset määrab piima kvaliteet, mida mõjutab suurel määral see, mida lehm sööb, maitset määrab ka lisatud bakterid ja ka see kaua see juust laagerdunud on. Olgu öeldud ,et juuste on võimalik osta ka e-poest https://andrefarm.ee/genres/tooted/. Minu poe kotti näiteks leidsid tee Andre Musc-i ja Andre Excellenti juustud.

Kellel soov lugeda lähemalt juustudest ja võrratust Eesti juustu maastikust soovitan lugeda järgmisi Edasi ajakirja Igor Sööti poolt kirjutatud teemat avavaid artikleid- Sissejuhatuseks (https://edasi.org/30289/igor-soot-sissejuhatus-juustude-maailma/) ja Eesti  juustu maastikust(https://edasi.org/45346/igor-soot-vorratud-eesti-juustud/). 

Kommentaarid